Οι 3 διαστάσεις του άγχους

Συντάκτης: Παναγιώτης Ντόβας

Το άγχος είναι ένα από τα δυσάρεστα συναισθήματα που βιώνει ο ανθρώπινος οργανισμός. Ενώ για κάποιος θεωρείται ως μια μονοδιάστατη κατάσταση, εμβαθύνοντας και αναλύοντας σε βάθος βλέπουμε πως το άγχος είναι πολυδιάστατο. Ποιες είναι όμως οι 3 διαστάσεις του άγχους;

Η αντιμετώπιση του άγχους είναι μια δύσκολη και πολύπλοκη διαδικασία. Κάποιοι άνθρωποι παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κάνουν δεν καταφέρνουν ποτέ να απαλλαχτούν από αυτό. Ίσως το κίνητρο το οποίο έχουν δεν είναι τόσο ισχυρό ή ίσως δεν γνωρίζουν με ποιες μορφές το άγχος υπάρχει και κάνει την εμφάνισή του.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κοινωνική φοβία: Κάτι παραπάνω από ντροπαλότητα


Η καλύτερη αποσαφήνιση του άγχους είναι το κλειδί για την αποτελεσματική αντιμετώπισή του. Οι 3 διαστάσεις του άγχους είναι οι εξής:

#1. Σωματική διάσταση

Με τον όρο της σωματικής διάστασης εννοούμε την έκφραση του άγχους μέσω σωματικών συμπτωμάτων. Όταν ένας άνθρωπος αγχωθεί υπάρχουν διάφορα σωματικά συμπτώματα με τα οποία μπορούμε να παρατηρήσουμε την ύπαρξη του άγχους και είναι τα εξής: 

  • Μείωση Ερωτικής Επιθυμίας
  • Τρέμουλο στα πόδια και στα χέρια
  • Σφίξιμο στο στήθος και ταχυπαλμία
  • Αλλαγές στην ταχύτητα της αναπνοής 
  • Πονοκέφαλοι 

Η μονομερής ύπαρξη των συμπτωμάτων δεν σημαίνει και απαραίτητα κάποια αγχώδη διαταραχή. Μπορείτε να το παρατηρήσετε αν τα συμπτώματα αυτά υποχωρούν όταν αποφύγετε την κατάσταση που σας αγχώνει. 

#2. Γνωστική διάσταση 

Βασικός πυλώνας στην ύπαρξη του άγχους αποτελεί η γνωστική διάστασή του. Με τον όρο γνωστική διάσταση αναφερόμαστε στις σκέψεις που υπάρχουν πριν, κατά την διάρκεια, αλλά και με το πέρας της αγχωτικής διαδικασίας. 

Ο ανθρώπινος οργανισμός έχει την τάση να παράγει κατά κόρον αρνητικές σκέψεις. Είναι μια λειτουργία του εγκεφάλου που συμβαίνει σε καταστάσεις που είτε μας προκαλούν άγχος είτε όχι. Στην περίπτωση που σκεφτόμαστε μια επερχόμενη αγχωτική κατάσταση, δυσκολευόμαστε ακόμη περισσότερο. Η αναμονή πριν από ένα τέτοιο γεγονός γεννά ακόμη περισσότερο άγχος. Μέσα σε αυτή την σύγχυση ο εγκέφαλος, που δεν σταματάει να δουλεύει, γεννά συνεχώς αρνητικές σκέψεις.

Οι αρνητικές σκέψεις όμως δεν ταυτίζονται με την πραγματικότητα. Είναι σενάρια τα οποία σπάνια θα πραγματοποιηθούν. Όσο όμως περισσότερο τα σκεφτόμαστε, από σκέψεις γίνονται απόψεις και πεποιθήσεις μας για μια συγκεκριμένη κατάσταση. 

#3. Συμπεριφοριστική Διάσταση 

Στην συμπεριφοριστική διάσταση αναλύονται οι συμπεριφορές που προκύπτουν όταν ένα άτομο κατακλύζεται από άγχος. Όταν τα σωματικά συμπτώματα του άγχους κάνουν την εμφάνισή τους σε συνδυασμό με την παραγωγή αρνητικών σκέψεων έχουν άμεση επίδραση στην συμπεριφορά του άτομού.

Σε μια τέτοια περίπτωση η αποφυγή της κατάστασης φαντάζει και είναι η πιο εύκολη λύση. Βραχυπρόθεσμα σίγουρα θα σε ωφελήσει, καθώς τα συμπτώματα του άγχους θα υποχωρήσουν. Η αίσθηση αυτή της ανακούφισης αποτελεί μια ανταμοιβή για τον εαυτό σου. Όταν ένα άτομο ακολουθεί μια συμπεριφορά και αμέσως νιώθει την ανταμοιβή, τείνει να επαναλαμβάνει την συμπεριφορά αυτή.

Ενώ βραχυπρόθεσμα το άτομο μπορεί να ανακουφίζεται, μακροπρόθεσμα όταν το άγχος κάνει την εμφάνισή του η αντιμετώπισή του γίνεται ακόμη πιο δύσκολη. Βρείτε τα σημάδια του άγχους που σας κατακλύζουν και προσπαθήστε να τα αντιμετωπίσετε ολιστικά.

Συντάκτης: Παναγιώτης Ντόβας,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.